Hoe creëer je sfeer in je interieur?

Hoe creëer je sfeer in je interieur?

Sfeer is belangrijk in een huis. Het is wat een huis bewoond laat voelen, als een thuis, maar tegelijkertijd verwelkomend voor ieder ander. Niet het koude en kille van een showroom, hoe mooi daarbij de inrichting ook kan zijn. Maar sfeer is lastig om te creëren, juist omdat het eigenlijk onmogelijk te definiëren is. Het is voor iedereen anders, er is geen standaard stappenplan wat je kunt volgen om je huis dé sfeer te geven die jij wil dat het uitstraalt. Gelukkig zijn er wél bepaalde elementen die je mee kunt nemen, waarmee je met je eigen invulling toch gegarandeerd je huis sfeervoller kunt maken. We zetten ze hier op een rijtje!

Leefbaarheid

We ergeren ons allemaal aan onze eigen rommel. Ieder huis wat je ziet lijkt altijd beter, meer geaorganiseerd dan het jouwe – maar iemand waarbij je op visite komt heeft waarschijnlijk speciaal voor jouw komst extra opgeruimd. We laten allemaal ons huis wel eens rommelig worden, en waarschijnlijk laten anderen jou die versie van hun huis nooit zien. Laat dat dus gaan! En vergeet niet dat soms een leefbare uitstraling juist heel veel sfeer aan een huis toe kan voegen. Dit zijn namelijk precies de elementen die een showroom bijvoorbeeld mist. Die ene foto die niet zo goed bij het interieur past maar tóch wordt opgehangen omdat er mooie herinneringen aan vast zitten, een paar sloffen voor de open haard, een dekentje nonchalant gedrapeerd over de bankleuning. Als iemand een theoretisch perfect sfeervol huis zou samenstellen, zouden al deze elementen waarschijnlijk vergeten worden. Omdat je er pas achterkomt dat je dat dekentje nodig hebt als je 's avonds tv zit te kijken en je het koud begint te krijgen. Natuurlijk ziet een huis er beter uit als het netjes is opgeruimd, maar dit soort kleine dingetjes kunnen juist heel veel toevoegen. 

Licht

Een ander belengrijk element wat sfeer aan een interieur toe kan voegen is licht: wat voor gordijnen neem je, en wat voor lampen? Die hoge kast staat daar mooi, maar blokkeert die niet precies de zon die anders zo mooi de kamer in zou vallen? Misschien geen dingen waar je normaal goed over na denkt, maar nogmaals: het zijn de kleine dingetjes die tellen als je het over sfeer hebt! Neem bijvoorbeeld vitrages in plaats van verduisterende gordijnen in de woonkamer, zodat de zon er mooi doorheen kan vallen. Maar ook 's avonds en in de winter als het donker is buiten wil je mooi licht hebben voor een sfeervol ogend interieur. Neem dan geen normale spots, maar bijvoorbeeld mooie led spots met dimfunctie – zo heb je niet altijd fel licht wat duidelijk uit een lamp komt, maar kun je een zachtere gloed maken. Zet wat kaarsjes neer, een tafellampje op de eettafel, een mooie staande lamp in de hoek. Zorg dat het licht mooi samenkomt tot een geheel, maar dat er ook iets te ontdekken is. Dit zorgt voor gezelligheid en warmte!