Wat voor types fiets zijn er?

Wat voor types fiets zijn er?

Als Nederlanders zijn wij natuurlijk dol op onze fietsen. Toeristen staan vaak versteld van de hoeveelheid fietsen die zij zien in de Nederlandse steden, maar voor ons is het doodnormaal. Bijna iedereen heeft wel een fiets, of zelfs meerdere. Ook kopen wij dus geregeld een nieuwe fiets. Het is niet altijd een simpele taak om een fiets te kopen. Er zijn simpelweg zoveel fietsen, en iedereen vindt verschillende zaken van een fiets weer belangrijk. Sommige mensen willen vooral snel gaan, andere mensen willen weer veel mee kunnen nemen. Weer anderen willen voornamelijk comfortabel kunnen fietsen, en zelfs een elektrische fiets is vrij gewild. Aan de ene kant betekent veel keus dat je waarschijnlijk wel iets gaat vinden, maar aan de andere kant ben je hier dus ook wel even mee zoet. De ene soort fiets is geschikt voor de ene persoon, en een andere fiets weer voor iemand anders. Daarom hier een kort overzicht van de verschillende soorten fietsen.

Omafiets

Een klassieke dames fiets wordt ook wel een omafiets genoemd, en is misschien wel de populairste fiets op de markt. Het ontwerp is gewoon heel degelijk, en je kunt ze in allerlei verschillende maten en prijzen vinden. De omafiets valt onder de stadsfietsen, aangezien er weinig bijzonders aan is. Ook andere stadsfietsen, zoals de modernere dames- en herenfiets is ook erg populair, en de meeste mensen hebben dan ook een stadsfiets thuis staan. Het comfortabele hieraan is dat je door het stuur gedwongen wordt in een rechte houding te zitten. Ook hebben deze fietsen een bagagedrager om een aantal spullen op vast te binden.

Racefiets en mountainbike

Als je iets sportiever bent, en een beetje avontuur wilt met jouw fiets, dan wil je waarschijnlijk een mountainbike of een racefiets. Een mountainbike heeft vaak een steviger frame met goede vering, en dikkere banden. Zoals de naam al zegt is deze fiets geschikt voor minder egaal terrein, bijvoorbeeld om door de bossen te fietsen. Een racefiets is er daarentegen juist voornamelijk voor bedoeld om op een egaal terrein te fietsen. Deze dunne en lichte fietsen zijn erg efficiënt, door weinig gewicht en contactoppervlak met de weg te hebben. Hier kan je dus lekker hard mee gaan op het asfalt.

Elektrische fietsen

Voor de mensen onder ons die liever iets minder moeite doen om vooruit te komen op een fiets is er de elektrische fiets. Met trapondersteuning hoef je maar een beetje kracht te leveren, en de elektromotor doet de rest. Tot maximaal 25 km/u kan je worden aangedreven, maar alles daarboven moet je toch echt zelf doen!

Hopelijk is zo jouw zoektocht naar een geschikte fiets iets makkelijker gemaakt!