Gipsplaten zijn niet meer weg te denken uit de bouw

Gipsplaten zijn niet meer weg te denken uit de bouw

Hoe het ze vroeger ooit gelukt is om goed te bouwen, is mij een raadsel. Ze hadden toen immers niet de beschikking over gipsplaten en andere handige bouwmaterialen en gereedschappen. Toch bouwden ze prima huizen met daarin kamers. Maar dan met houten planken en stukken steen (want bakstenen, die kenden ze nog niet, laat staan gipsbetonblokken). Gipsplaten zijn, sinds ik mijn huis heb verbouwd, mijn favoriete bouwmateriaal. Je kunt er alle kanten mee op. Ze zijn geluidswerend, brandwerend en gemakkelijk af te werken, wat wil je nog meer?

Gipsplaten maken de klus gemakkelijker

Ze zijn namelijk gemakkelijk te bewerken en zorgen ervoor dat je in een mum van tijd je plafond hebt verlaagd of een muurtje hebt gezet. Natuurlijk lukt dat je niet met gipsplaten alleen, maar je komt een heel eind. Wat je nog meer nodig hebt om met gipsplaat aan de gang te gaan? Een scherp mes, speciale gipsplaatschroeven, het juiste bitje voor in je schroefmachine en een goed plan. Met het scherpe mes kun je het karton aan de ene kant goed doorsnijden, hierdoor kun je de gipsplaat breken en dan het karton aan de andere kant doorsnijden. Je hebt dan geen zaag nodig en het scheelt ook enorm in het stof.

Een verlaagd plafond maken? Gebruik gipsplaat

Wil je, bijvoorbeeld in de keuken, spotjes in het plafond? Dan zul je het plafond moeten verlagen. Dat lijkt een hele klus, maar met gipsplaat valt dat reuze mee. Je gebruikt, bijvoorbeeld, slagpluggen om de rachels op hun plek te zetten, nu het plafond nog open is, kun je ook de elektriciteitsleidingen naar de juiste plek brengen. Daarna plaats je de gipsplaten tegen het plafond. Deze zijn niet heel zwaar, je zou deze klus dus in je eentje kunnen doen. Maar door de lengte van de platen is het werken met minimaal twee personen wel fijner. Ook gezelliger trouwens! De gaten voor de spotjes boor je er later pas in, als alles stevig op z'n plek zit. Doordat je de elektriciteit al hebt aangelegd, kun je de spotjes dan heel gemakkelijk aansluiten.

Ook voor het plaatsen van muurtjes: gipsplaat

Wil je een muurtje plaatsen, bijvoorbeeld om je open keuken weer dicht te maken? Dan maak je een frame van rachels en daartegen kun je heel gemakkelijk gipsplaten aanbrengen. Je schroeft deze gipsplaat gemakkelijk vast met speciale schroeven. Na het vastzetten kun je het muurtje behangen of schilderen. Hou er wel rekening mee dat het een sterk zuigende ondergrond betreft, een beetje voorstrijk zou geen kwaad kunnen.