kapersnest.be Blog Werkervaring opdoen

Werkervaring opdoen

Werkervaring opdoen post thumbnail image

Als jij net als de meeste mensen wel eens door een eindeloze lijst met vacatures hebt gebladerd, om steeds maar weer werkervaring als vereiste te zien staan, dan ben je niet de enige. Er wordt altijd wel gevraagd naar werkervaring, en vaak dan ook in dezelfde categorie met werk. Dat is allemaal leuk en wel, maar hoe kan je nou werkervaring opdoen terwijl de banen ook werkervaring vereisen? Het is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het lijkt een oneindige cirkel van afwijzing, en men wordt er een beetje moedeloos van. Hoe bouw je nou genoeg werkervaring op? Er zijn wel een aantal manieren waarop jij ervaring kunt opdoen, en daarom hier een aantal tips om dit voor elkaar te krijgen.

Tijdens school

Als jij nog naar school gaat, dan heb jij waarschijnlijk wel een bijbaantje. Het is lastig om rond te komen zonder dit bijbaantje, dus dat is ook niet zo gek. Bijbaantjes vereisen vaak geen werkervaring omdat ze vaak gedaan worden door scholieren en studenten. Je bouwt dus wel werkervaring op. Door een bijbaantje te zoeken in een branche waar je later in wilt gaan werken kan je al de nodige werkervaring opdoen voordat je op zoek gaat naar een fulltime baan. Aan het einde van jouw schoolcarrière kan je soms dus al meerdere jaren werkervaring hebben opgedaan binnen een branche. Het is vaak werkervaring die indirect toch redelijk wat met een full-time baan te maken heeft, dus vaak wordt deze periode werkervaring toch als waardevol ingeschat door potentiële werkgevers. Denk bijvoorbeeld aan een verkeersregelaar zijn wanneer je later in urban planning wilt gaan werken.

Investeren in de toekomst

Veel bedrijven bieden ook stages aan. Tijdens jouw opleiding of studie zal je waarschijnlijk een flinke stage moeten gaan lopen. Tijdens de stage ben je eigenlijk aan het investeren in de toekomst. Je verdient wel is waar niets of weinig, maar je hebt toch een open deur naar een bedrijf. Door hier hard te werken en een positieve instelling te hebben kan je vaak een baantje scoren. Voor bedrijven is het runnen van een programma voor stagiars immers ook een waardevolle beslissing. Hierdoor kunnen zij in zekere zin potentiële werknemers trainen en uittesten. Voelt het voor beide partijen goed, dan is er geen reden om niet samen verder te gaan na het afronden van de opleiding.

Blijf netwerken

Als je een weg naar binnen hebt bij een bedrijf, is het soms mogelijk om zonder werkervaring toch aan de bak te kunnen. Als je iemand kent die er werkt en een goed woordje voor jou kan doen, of je hebt een mooie aanbeveling van jouw opleiding, dan zijn bedrijven vaak wel bereid om het een kans te geven. Ook moet je gewoon blijven proberen met sollicitaties op baantjes die je graag wilt, ook al ontbreken er misschien een aantal jaren werkervaring. Misschien spring jij er wel om een andere reden uit bij een recruiter!

 

Leave a Reply

Related Post