Hoe kies je een goed dieet voor een oudere hond?

Hoe kies je een goed dieet voor een oudere hond?

Jij houdt natuurlijk ontzettend veel van jouw hond, en je wilt hem of haar dan ook de beste zorg geven die je kan geven. Dit houdt in dat je jouw viervoeter genoeg aandacht geeft, aan de medische behoeftes voldoet, en er gewoon altijd voor jouw beste vriend bent. Hier hoort ook bij dat jij voor een goed dieet zorgt. Honden eten van alles wat je ze voorschotelt, maar ze kunnen net als mensen, behoorlijk ongezond eten als je er niet op let. Zeker naarmate een hond wat ouder wordt is het belangrijk dat je goed oplet wat jij aan jouw hond geeft. Honden leven helaas al relatief kort, en je wilt natuurlijk zo lang mogelijk met jouw maatje kunnen genieten van het leven. Daarom hier een aantal tips en weetjes om jouw oudere hond zo goed mogelijk te voorzien van gezonde voeding.

Let op de leeftijden

Gelukkig is het aanbod voor hondenvoer ook enorm groot. Je kan dus vrijwel altijd een goed dieet samenstellen voor jouw hond. Wat voor voer de beste keuze is, verschilt een beetje per hondenras, en het hangt ook af van de algemene gezondheid van jouw hond. Je kunt online zoeken, of bij jouw dierenarts informatie inwinnen over de leeftijdscategorieën van jouw hond. Sommige honden moeten na een jaar of zes al aan het seniorenvoer, maar andere honden kunnen hiermee wachten totdat ze tien jaar oud zijn. Jouw dierenarts weet hier wel raad mee. Het verteringsstelsel van honden neemt ook af in efficiëntie, en dus kunnen ze sommige dingen misschien minder goed verteren. Ook hebben honden, afhangend van de algemene gezondheid, misschien meer of minder van bepaalde voedingsstoffen nodig. Zolang de hond een gezond gewicht heeft, en geen bijzonderheden qua gezondheid, dan kan je gewoon normale voeding voor de juiste leeftijd gebruiken.

Kwaaltjes en ziekte

Oudere honden zijn, net als bij de mens, een stuk ontvankelijker voor ziektes en gezondheidsproblemen dan hun jongere soortgenoten. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig naar de dierenarts gaat. Hoe ouder de hond wordt, hoe vaker je een controle wilt laten uitvoeren door jouw specialist. Als het goed is wordt een groot gedeelte vergoed door de verzekering. Mocht daar een kwaal ontdekt worden, of een ziekte geconstateerd, dan kan de dierenarts vaak een behandeling meegeven. Soms bestaat dit dus ook uit een advies voor een speciaal dieet. Misschien moet je supplementen of medicijnen toevoegen, of misschien moet er speciaal voer gebruikt worden. Er zijn gelukkig merken zoals Hills die gespecialiseerd zijn in zorg voor honden met kwaaltjes. Dit is echt het allerbeste voor jouw hond, ook al vindt hij of zij het misschien niet zo lekker.